tirsdag 7. februar 2012

Kambodsja

Kongeriket Kambodsja

Kambodsja dekker et areal på 181 035 kvadratkilometer, og har en befolkning på omtrent 14,8 millioner. Hovedstaden heter Phnom Penh og er kanskje mest kjent for å huse torturfengselet S-21 (nå Folkemordmuseet Toul Sleng) under Røde Khmer. Mellom 1975 og 1979 var mellom 14 000 og 20 000 mennesker fra alle deler i Kambodsja fanger i S-21. Av alle disse fangene overlevde bare en håndfull.


De fleste kambodsjanere tilhøret khmerfolket og er theravadabuddhister, men landet har også et betydelig antall muslimske Chamfolk, så vel som etniske kinesere, vietnamesere og små animistiske stammer.

Jordbruk har lenge vært den viktigste inntektskilden i Kambodsja, men i de senere år har turismen økt, og med det også nye og flere arbeidsplasser. Allikevel er omtrent 59% av befolkningen avhengig av jordbruk som levebrød, med ris som den viktigste avlingen.

Kambodsjas historie er sterkt preget av indre og ytre konflikter, og landet har gått fra å være hovedsete i Sørøst-Asias mektigste imperium, til å være på grensen av utslettelse. I dag er landet fortsatt preget av borgerkrigen på 1970-tallet, da Pol Pot overtok makten og tok livet av nesten en fjerdedel av befolkningen. Røde Khmers herjinger har satt dype spor i den kambodsjanske folkesjelen (Kilde: Wikipedia og Lonely Planets "Cambodia")

Kambodsja er et land jeg gleder meg stort til å se. Historien dets er veldig spennende, samtidig som den er dypt tragisk. Kulturen til Kambodsja er rik og menneskene skal være blandt Sørøst-Asias vennligste. Et land med mye spennende å oppdage!

Foreløbig er planen vår å besøke Phnom Penh, hvor vi skal se Dødsmarkene, S-21, Royal Palace og det russiske markedet. Ellers vet vi ikke helt hva vi skal gjøre her, det får vi ta litt som det kommer! Kan ikke ha alt planlagt på forhånd.

S-21. Tidligere var fengselet en skole...

Den andre byen vi skal til er Siem Reap. Her er naturlig nok ruinbyen Angkor (primært Angkor Wat) det store trekkplasteret. Byen ble påbegynt på 900-tallet og Angkor Wat var ikke ferdigstilt før på 1100-tallet. Det finnes cirka 72 større ruiner og tusen mindre på området. Angkor er på UNESCOs verdensarvliste og det pågår i dag et omfattende restaureringsarbeid, blant annet med å rydde vekk skog som har begynt å vokse opp igjennom ruinene. Dessverre har det gjennom tidene blitt stjålet mange verdifulle gjenstander fra Angkor, så man vil aldri få se det fullstendig igjen. Angkor har også flere ganger opplevd å bli rasert av forskjellige folkegrupper, under kriger og så videre.

Angkor Wat         (Alle bilder: Google)

Utenom disse to byene, som etterhvert har ganske mange turister på besøk, vet vi ikke helt hva vi vil gjøre. Vi vil jo gjerne oppleve mer av det autentiske Kambodsja og komme oss litt bort fra turismen, så det spørs om vi ikke må besøke minst ett til sted, kanskje en liten landsby? Vi får se hvor veiene fører oss.

Dos and don'ts: 
- Om du sitter på bakken ha alltid føttene under deg så du ikke peker på noen med føttene, dette blir sett på som uhøflig.
- Får du et smil - send et tilbake!
- Kle deg sømmelig, men komfortabelt - det er varmt i Kambodsja.
- Her som i de fleste andre asiatiske land: ikke pek direkte på noen, ta noen på hodet, ta på munker, og ta av deg på føttene før du entrer et tempel eller private hjem.
- Vær forsiktig om du diskuterer politikk. Kambodsjanere ser helst at politikk ikke diskuteres i det hele tatt, spesielt om man er turist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar