søndag 1. juli 2012

Paris dag 4 - Latinerkvarteret og Eiffeltårnet by night

Siden torsdag var vår siste hele dag i Paris, så hadde vi fylt den opp med godsaker, nemlig Latinerkvarteret. Vi har hørt mye fint om dette området på sørsiden av Seinen. Parker, trange gater, bistroer, originale kaféer og så videre. Førsteinntrykket kunne iallfall stemme med det vi hadde hørt og lest. I det vi kom opp rulletrappen ble vi møtt av et sjarmerende lite marked. Her ble det solgt blant annet frukt, blomster, klær og brødmat. De andre gatene rundt metrostoppet var rett og slett pene, med blomster på balkongene, ryddige og fine spisester på hvert gatehjørne og blomsterhandlere over alt. Koselig!


Siden vi var i området tenkte vi å ta en titt på Panthéon. When in Rome, sant? Hehe... Det var et fint bygg, men vi orket ikke gå inn, vi så oss heller rundt utenfor, og tok litt bilder. Nå var det tid for frokost, og hva er ikke bedre enn en gaterestaurant med prima utsikt til Panthéon? Vi kjøpte hver vår baguette, ferskpresset appelsinjuice og en croissant på deling, namnam. Solen varmet og det var nesten så vi følte oss litt franske der vi satt på hver vår baststol, ved siden av røykende forretningsmenn, skravlende fashionistas og aldrende hippier. Tiden går fort når man koser seg, neste på agendaen var den vakre Luxembourghagen.


Jardin du Luxembourg, eller Luxembourghagen er den nest største offentlige parken i Paris. Parken er faktisk hagen til det franske senatet, som holder til i Palais du Luxembourg, palasset som ligger i parken. Dette tror jeg må være den vakreste parken jeg noen gang har vært i. Det var vakre blomster over alt, irrgrønne alléer, palmetrær, flere vann og mange flotte statuer. Vi tuslet litt rundt å så på alt det fine, før vi fant oss en liten trallekiosk hvor vi kjøpte is og crépe. Vi fant oss hver vår stol med utsikt til palasset og nøt solstrålene. For oss landsens mennesker var det utrolig deilig å kunne sitte i en stille, grønn park midt i hektiske Paris. Når vi var på vei ut av parken gikk vi forbi et av aktivitetsområdene, der så vi tre eldre damer og herrer som drev med thai chi, utrolig spesiell sport, alle bevegelsene går ekstremt sakte. Av andre aktiviteter i parken kan man også spille tennis, grave i de mange sandkassene, kjøre fjernstyrte båter i et av vannene, svømme i bassenget, jogge og se dukketeater.


Etter et par avslappende timer i parken gikk vi videre, målet var Saint-Sulpice, en romersk-katolsk kirke like i nærheten av Luxembourghagen. Dette er den nest største kirken i Paris, men den er langt ifra så kjent som Notre-Dame og Sacre Coeur. Det kan jeg bare ikke forstå, for maken til vakker kirke skal man lete lenge etter. Både eksteriøret og interiøret er utrolig flott. De som har sett Da Vinci Koden vil kanskje kjenne igjen denne kirken på meridianlinjen i gulvet, som ble kalt "the Rose-Line" i filmen. Kirken er i midlertid svært klar på at noen roselinje er det ikke, dette hang på en lapp på en vegg like ved meridianlinjen:

"Contrary to fanciful allegations in a recent best-selling novel, this [the line in the floor] is not a vestige of a pagan temple. No such temple ever existed in this place. It was never called a « Rose-Line ». It does not coincide with the meridian traced through the middle of the Paris Observatory which serves as a reference for maps where longitudes are measured in degrees East or West of Paris." Etter en svært vellykket dag i Latinerkvarteret tok vi turen til Les Halles, hvor vi unte oss en liten shoppingrunde. Dagen ble avsluttet med en tur på Starbucks, hvor jeg fikk det flotte navnet Naria. Jeg aner forresten ikke hvorfor jeg fortsetter å gå på Starbucks i utlandet, det er jo så oppskrytt, man får mye bedre drikke andre steder. Teen deres er god da, det skal de ha, så en pakke måtte nok bli med hjem, som et plaster for den triste milkshaken min. Før vi vendte nesen hjemover gikk vi til enden av Rue de Rivoli for å se Bastillen.


Etter å ha slappet litt av på hotellet og spist god middag på uterestaurant, ble vi en smule rastløse. Så vi brukte opp våre siste metrobilletter på turen til og fra Eiffeltårnet. Jeg mente bestemt at jeg hadde lest at de tenner lysene på tårnet klokka ti, og at det er et slags lysshow en gang i timen. Det viste seg å stemme, på slaget ti ble lysene tent, og i et par minutter var det et realt blinkeshow i hele tårnet. Ganske stilig altså. Vi satt i parken å så på, sammen med masse folk i festlig lag. Kjempestemning med andre ord! Før vi tok kveld lekte vi oss litt med lang lukkertid i et stort kryss like ved Opéra Garnier, gøy!

 Andy Paris

3 kommentarer: