søndag 16. november 2014

10 ting som er verdt å gjøre i New York

Det finnes jo utallige severdigheter, museer, butikker, barer, markeder og så videre i New York, man rekker ikke alt man vil, så her gjelder det å prioritere! Vi fikk gjort veldig mye på de 12 dagene vi var der, så nå vil jeg gjerne fortelle om de ti tingene jeg satte mest pris på å få sett og gjort. Beklager på forhånd, for dette ble et langt innlegg!

1. Top of the Rock i Rockefeller Center
Ingenting kan toppe utsikten fra Rockefeller! Med mindre du flyr i helikopter over byen da, noe vi ikke gjorde. Du får et utrolig skue over denne store byen. Fra 70 etasje får man panoramautsikt (man må riktignok gå litt rundt for å få sett 360 grader), der er relativt god plass sammenlignet med Empire State Building, der er flere platå som man kan se fra og man kan også beskue byen innendørs om det skulle være kaldt. Vi kjøpte et såkalt Sun and Stars pass, da får man dra opp på et bestemt tidspunkt om dagen (rundt 20-50 minutter etter man kjøpte billetten, avhengig av hvor mye folk der er), også kan man dra opp når man vil senere samme dag. Vi valgte da å dra opp i skumringen hvor vi fikk med oss tidenes solnedgang! Folk var helt lamslåtte der de sto. Etter solen går ned tar det ikke lang tid før det blir bekmørkt, så vi ble der oppe helt til det var helt svart, veldig stilig syn!2. Staten Island Ferry
Denne gratisfergen (!) er slett ikke oppskrytt. Ja, det var veldig mye folk ombord, men på et vis fikk alle sett det de ville, nemlig Manhattan Skyline. Den dagen vi gjorde dette var det mange og tjue grader, og strålende sol, så det var ekstra kjekt når vi var heldige med været. Vi satte oss på det øverste dekket ute på benkene. Det er lurt å sitte på samme siden tilbake fra Staten Island, da får man sett alle vinklene. Fra båten ser man blant annet Governors Island, Ellis Island og Statue of Liberty. Turen tar rundt en time, og man må beregne å gå av fergen når man kommer til Staten Island og gå ombord i en annen båt. Hele transitsituajsonen gikk smertefritt, typisk amerikansk!

3. Shopping ved Union Sqare og Herald Square
Man kommer ikke seg fra New York uten et handlenett eller ti. Shoppingmulighetene er endeløse og det finnes virkelig noe for enhver smak. Hvis man er ute etter de "vanlige" butikkene som H&M, Best Buy, Sephora, DSW, J. Crew etc., så er dette en veldig grei plass å starte. I tillegg ligger Nordstrom Rack ved Union Square, om man er ute etter å gjøre et røverkjøp på merkeklær. Macy's er vel også et must for de fleste, Macy's ligger midt på Herald Square. Beregn god tid og ta med mye tålmodighet. Vi trivdes veldig godt med å gå rundt disse to stedene, for der er det aller meste. Dobbeltpoeng for at det ligger litt unna Times Square og de verste hordene med turister. Empire State Building ligger et steinkast fra Herald Square om man har tenkt seg dit.4. Rusletur i Central Park
Vi var innom parken et par ganger på de dagene vi var i New York, må helt klart se mer av parken neste gang. Hvis man for eksempel er på shopping i Upper East Side eller ved Columbus Circle, er det supert å bare stikke innom parken for et avbrekk. Ta med deg litt mat og drikke fra Whole Food's som ligger i kjelleren på kjøpesenteret ved Columbus Circle, og ta livet med ro! Visste du at Central Park huser hele 21 lekeplasser? I tillegg finner man den kjente statuen av figurene fra Alice in Wonderland i den østlige delen av parken. Parken er også helt topp for photoshooter i forbindelse med bryllup. Dere får se mer av det litt senere!
5. World Trade Center Site
Det er kanskje en ekstremt vanlig ting å gjøre i New York, og selv om det bugner av turister var det fint å gå seg en tur rundt minnesmerkene. Det imponerende One World Trade Center var som en bonus et stilig skue der det ruver over alle de andre skyskraperne. Det var ganske spesielt å være der hvor så mange mennesker mistet livet, men også fint. Fint å se at de blir husket på en god måte. Vi var ikke inne i museet og shoppen, følte ikke at det var nødvendig, det var mer enn bra nok å se selve Memorial Siten. Fra Ground Zero er det bare en kort spasertur til Battery Park, veldig deilig å sette seg på benkene der med litt kald drikke etter å ha gått en stund i det varme været. Der fikk vi også sett et mystisk himmelfenomen!


6. American Museum of Natural History
Dette var noe jeg hadde gledet meg til veldig lenge. Jeg er stor fan av London sitt Natural History Museum og håpet at New York sitt svar på et lignende museum var besøket vel verdt. Den dagen vi planla å dra dit var det dessverre et fryktelig regnvær, i tillegg var det lørdag. Ingen god kombo! Vi dro allikevel, og selv om jeg ikke angrer på at vi dro skulle jeg ønske vi var der en hverdag. Museet var fyllt til randen av unge, gamle, barnevogner, folk med selfiestenger også videre. Vi fikk allikevel sett en god del spennende, men jeg tror opplevelsen hadde vært mye bedre om vi hadde vært litt mer fornuftige med valg av dag. I tillegg til å være et fint bygg innvendig har det en vakker fasade, nesten verdt turen alene.

7. Brooklyn Bridge
En dag fant vi på at vi skulle gå fra Manhattan over Williamsburg Bridge, ned Williamsburg til Downton Brooklyn, noe som er godt over en mil å gå. Vi startet med godt mot og godt humør, og befant oss plutselig i det jødiske distriktet i Williamsburg. Ikke nok med det, det pågikk forberedelser til Yom Kippur, en jødisk helldigdag, akkurat den dagen vi vandret rundt. Vi følte oss til slutt litt beglodd og feil plassert, men det var en artig opplevelse! Turen tilbake til Manhattan over Brooklyn Bridge var veldig fin. Utsikten var upåklagelig, og vi fikk tatt mange fine bilder. Dette var en torsdag ettermiddag, så det var naturlig nok en del pendlere på vei hjem fra jobb. Pass opp for syklister, de aller færreste ringer med bjellen, så hold deg i feltet for gående.


8. Soho, NoHo, Chinatown, Bleecker St.
Å gå rundt i disse områdene var rett trivelig, mange av gatene føltes ut som små landsbyer. Det finnes ange små kafeer, barer, nisjebutikker, parker og alt mulig annet. Chinatown var en fiffig opplevelse. Man kunne gå fra en gate til en annen, og plutselig var man i Chinatown! Ingen snakket engelsk, alle var etniske kinserere og det hang pekingand i annethvert vindu, kunne like gjerne gått rett inn i en kinesisk gate, kjempeartig å gå rundt der. Shoppingen i disse områdene er også bra! Mange av de kjente butikkene, men mye mindre folk. En av dagene gikk vi til Perry St., der ligger trappen som ble brukt i Sex and the City-innspillingen, noe som var et must for meg! Dessverre var det anleggsarbeid i nabobygget, men vi fikk allikevel sett trappen i sin helhet, gøy! Like rundt hjørnet ligger også fasaden som ble brukt i Friends, det var så morsomt å se, jeg har jo sett alle Friends-episodene omtrent 100 ganger.
9. Idrettsarrangement
Søndagen etter bryllupet dro jeg, Andreas og tre venner av oss på vaskeekte amerikansk fotballkamp. NY Giants vs. Atlanta Falcons. Jeg var helt grønn på reglene, men etter god veiledning fra Robert og en time inn i kampen var det ikke så vanskelig å følge med allikevel. Hele opplevelsen var veldig spesiell. Når vi kom til området var der tusenvis av biler, griller, telt og ikke minst mennesker. Et ekte tailgateparty! Folk dro faktisk med seg flatskjermene sine, svære gassgriller og mat nok til å fø et lite land, til en parkeringsplass i New Jersey. De som ikke har råd til billetter sitter rett og slett utenfor å ser kampen på TV! Det er noe av det mest fascinerende jeg har vært med på, og her kjente jeg virkelig på det at vi var i USA. Vel inne på stadion ble vi oversvømt av mat. Det var mat alle veier vi så! Hamburgere, corn dogs, brus like store som de største flaskene vi har her hjemme, cheese fries, pizza, ja you name it, det var der helt sikkert. Vi fant omsider plassene våre, på nest øverste rad på ene langsiden. Det svimlet for meg når jeg så hvor høyt oppe vi var, og hvor enormt stor stadion var. En absolutt godkjent outing selv om det varte i tre timer. Jeg anbefaler gjerne å være med på et sånt stort arrangement, om det så bare er for opplevelsen sin del. Pluss i boka for at NY Giants vant kampen, hurra!

10. Bryllup i New York
Det å feire bryllup i New York må nesten bare være med på lista, selv om det ikke er noe de fleste gjør når de er på ferie! Vi hadde en helt fantastisk bryllupsdag fra start til slutt. Været var heilt utrolig fint, 20 grader og strålende sol, presten var ei råkul dame fra Østlandet, vielsen var superfin, photoshooten i en høstfarget Central Park var helt sykt, og maten var nydelig. Alt gikk som smurt hele dagen, noe jeg mener er ganske imponerende siden vi tross alt har bestilt alt over internett. En veldig, veldig fin dag! Det å være i Central Park når bladene på trærne holder på å bli røde, oransje og gule var veldig artig, det er noe jeg alltid har hatt lyst til siden jeg var liten jente og så New York i forskjellige filmer. Alléene med løvtrær er akkurat sånn man ser det i TV og på film. Høstfargene var ikke på sitt sterkeste engang når vi var der, så jeg kan bare se for meg hvor fint det er enda litt senere i oktober. Dette er en av de beste opplevelsene jeg noensinne har hatt! Helt rått!


Bryllupsbildene er fotografert av Martin Giskegjerde. 

3 kommentarer:

 1. Så mye kult dere fikk gjort i New York! Kunne gjerne tenkt meg å dra på et eller annet idrettsarrangement jeg også. Kan tenke meg det er litt av et trøkk der :D

  Bryllupet kan jeg også tenke meg var helt fantastisk! Dere ser i alle fall helt nydelige ut på bildene. Gratulerer så mye :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Fotballkampen var kjempemorsom, noe helt utenom det vanlige!
   Tusen takk for det! Vi hadde en kjempeflott dag, virkelig et minne for livet :)

   Slett
 2. Gorgeous wedding photos! Next time you are in the US you should visit Raleigh, NC. I know it's not usually on people's radar but it is a great place. Feel free to view this blog post of things to do in the area. Happy Blogging! https://rebelhearttravel.com/15-things-to-do-raleigh/

  SvarSlett