mandag 8. april 2013

Tips, triks og gode råd

Underveis på reisen vår i Thailand og Kambodsja fikk vi erfare både det ene og det andre, på godt og vondt (mest godt!), så her kommer noen råd og egenerfarte opplevelser.

★ Stol aldri 100% på tuktuk-sjåførene i Bangkok, de er ute etter én ting: å tjene penger på din uvitenhet. De kan finne på å kjøre deg til et helt annet sted enn dit du egentlig skulle for å få kommisjon fra for eksempel et hotell.

★ Når du skal handle på marked er det lurt å titte litt rundt og forhøre deg om prisen siden det ofte selges x-antall av samme ting, og selgerne skrur gjerne opp prisene for vestlige. Prut med et smil og ikke gå for lavt, husk at det du annser som småpenger kommer godt med for selgerne.


★ Handle lokalt, det er bedre å legge igjen penger til folk som trenger det mer enn en diger kjede.

★ Spis masse deilig, asiatisk mat! Det er sunt, godt, billig, og man blir akkurat passe mett.


★ Det er ikke nødvendig å bestille bosted på forhånd når du reiser rundt i Sørøst-Asia. Vi reiste i verste høysesong og hadde aldri problemer med å finne greie overnattingssteder. 

★ I Om språkproblemer oppstår kommer du langt med tegnspråk og gester. Så lenge du prøver å bli forstått, og kanskje til og med bruker et ord eller to fra landets språk er du på god vei! Legg godviljen til. Hvis du står helt fast er "Point It" en god investering.

★ I stedet for å ta taxi fra a-b, prøv andre fremkomstmiddler som tuktuk, songthaew (bildet under) og mopedtaxi. Det er billig også er det artig å prøve noe nytt. Taxi tok vi bare en sjelden gang, det fantes stort sett alltid bedre alternativer.


★ I Thailand fikk vi smertelig erfare at sjokolade er dyrt. Ikke i vestlig målestokk, men man blir raskt vant til lave priser, og vi fikk derfor litt sjokk når en liten Snickers kostet 25 kroner (for samme pris kan man få et godt måltid på restaurant).

★ Hvis du vil støtte veldedige formål er det gjerne best å gi til lokale organisasjoner i stedet for å gi penger til en som tigger på gata. Ofte har tiggerne bakemenn som tar mesteparten av det de tjener til eget formål, dette er spesielt vanlig i Phnom Penh der det var ekstremt mange fattige barn som tigget på gata. Vil du allikevel gi så bør du gi små beløp.

★ Selv om verden kan være litt skummel av og til så er folk generelt hyggelige, normale mennesker og ikke onde voldsdømte som er ute etter å rappe veska di. Bruk sunn fornuft så går det som regel greit.

★ Kom deg utenfor turistløypa av og til, det er mye spennende å se utenfor tjukkeste sentrum av Bangkok eller den travleste stranda på Phuket.

★ Lei scooter på Ko Lanta (eller andre mindre trafikkerte steder)! Man skal respektere traffikken i Thailand altså, men akkurat på Ko Lanta var det ikke så skummelt å kjøre, og man venner seg fort til venstrekjøring. Man får sett mye når man er ute på egenhånd.


★ Lær deg et par fraser på thai/khmer/whatever, noen ord som kan være greie å kunne er "hei, takk, vær så snill, hadet", også kan man utvide ordforrådet etter hvert. Jeg syntes thai og khmer var vanskelige språk, blant annet fordi de snakker så himla fort at det er vanskelig å følge med, så jeg ble dessverre ikke flytende...

★ I stedet for å slikke sol på den mest populære, overfylte stranda kan du finne din egen lille sandflekk, ofte er den ikke så langt unna.

★ Tenk over hvordan du reiser, prøv å være så miljøvennlig som mulig ved å for eksempel reise kollektivt og ta tog eller buss i stedet for å fly. Kanskje kan du til og med kan sykle eller gå av og til? Vi bodde av og til på "grønne" hoteller, som for eksempel brukte resirkulerbare materialer, oppfordret gjester til å ikke legge håndduker til vask hver dag, brukte sparepærer og så videre. 

★ Du kommer langt med et smil og et åpent sinn. Helt sant!

★ Også det viktigste av alt: nyt at du er på tur!Har du lignende erfaringer fra egne reiser? 

2 kommentarer:

  1. Kjempebra innlegg, mange fine tips!

    Haha, måtte le litt når jeg leste det om sjokoladeprisene. Det minnet meg om da jeg var i Afrika, og reiste rundt i trucken gjennom øde områder. Vi spiste skikkelig god, mettende og sunn mat hele turen, men plutselig en dag stoppet vi i en liten landsby hvor de hadde en kiosk. Siden vi skulle tilbringe hele dagen på veien ønsket vi alle litt snacks. Gleden var derfor stor da vi fant både bounty, snickers og cadbury! Prisene var derimot gigantiske! Men vi var uansett desperate og kjøpte en cadbury hver til den nette summen av et helt måltid. Skulle tru vi hadde vært i bushen i en hel evighet, men det var bare etter to uker (!) denne lysten slo inn. Det er jo ikke lenge engang! Haha.. Jaja, slik er det å være avhengig av sjokolade. xD

    SvarSlett
  2. Tusen takk :))

    Haha! Artig historie :) Man venner seg ekstremt fort til lave priser altså, det var litt kultursjokk å komme til Norge igjen, og da hadde jo vi ikke vært borte lengre enn 5 uker :P

    SvarSlett