søndag 2. september 2012

Kveldstur på Kvarven

Jeg og Andreas gikk en liten tur på fredag. Rastløse sjeler trenger en tur i skog og mark av og til. Denne kvelden gikk turen til Gravdal, og derfra oppover til Kvarven. Kvarven er et gammelt fort, og ligger ved veien opp til Lyderhorn, et av de 7 byfjellene. Vi gikk ikke helt på toppen denne gangen, det ble litt for sent til at vi hadde rukket det før sola gikk ned, men vi hadde en veldig fin tur opp til fortet og videre til drikkevannet Skåleviksvatnet. Sola spilte til og med på lag denne siste augustfredagen.


Kvarven Fort var overraskende "helt", og mye større enn lignende områder jeg har sett før. De fleste bunkerne er muret igjen, på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, men man kunne lett se både bygninger, kanonstillinger, ganger og bunkere. Fortet ligger slik at det snirkler seg oppover fjellsiden, og lå nok svært strategisk til - når det ble brukt - med utsikt rett på skipsleiet inn til Bergen. Fortet stod ferdigstilt i 1899. Under første verdenskrig ble ikke fortet brukt til annet enn nøytralitetsvakter. Når tyskerne inntok Bergen 9. april 1940 ble det skutt mot skipene, men man fant fort ut at kanonene var utdaterte og enkelte helt ubrukelige. Skipene skjøt ikke tilbake, men svarte med "Stop shooting!" med morsekode. Kvarven ble tatt kort tid etter, mye grunnet soldatenes dårlige kamptrening. Kvarven ble da hetende Festung Bergen, og tyskerne holdt stand der resten av krigen. Under tyskernes kommando ble fortet utvidet og modernisert. I dag er Kvarven et fredet kulturområde, og populært turområde (Kilde: Wikipedia).


Området er kjempefint å gå tur i. Man kan velge å gå på asfaltert vei, eller gå på skogssti ute ved kanten av fjellet, hvor man har en kjempefin utsikt utover fjorden. Vi valgte skogsstien for det meste, hvor det var lett og gå, bortsett fra et par sleipe området hvor det var glatt på grunn av alt regnet vi har hatt i det siste.

Neste gang skal vi gå hele veien opp til Lyderhorn (396 mho).

Litt motlys-bilder til slutt:


4 kommentarer:

 1. Nydelige bilder :) Flott blogg btw.

  SvarSlett
 2. Hei! Har veldig lyst til å gå denne turen! Må man gå rundt hele neset for å komme til kvarven? Og er det langs denne veien man kan velge en sti istedenfor?:)

  SvarSlett
 3. Vet du hvor dykkerskolen i Gravdal ligger? Nær den er det en ganske bratt bakke, et lite stykke opp den ligger det en parkerinsplass. Vi parkerte bilen der og fulgte den asfalterte veien et stykke før vi tok av på en av stiene. Slik som vi skjønte det går det an å velge litt hipp som happ om man vil gå på vei eller sti et langt stykke oppover fjellsiden :) Når du går på stien er du aldri langt fra veien. Vi gikk ikke rundt hele neset sånn jeg husker det iallfall :)

  Beklager om dette var dårlig forklart, det begynner å bli en stund siden vi var der ute og jeg husker ikke helt nøyaktig! :/

  God tur iallfall, veldig fin tur! :)

  SvarSlett